Frederiksværk Gymnasium og HF

1y ser på levn i Halsnæs

Hvad har en Fender bas og Knud Rasmussen til fælles?

Knud Rasmussen fik bygget hus i Hundested 1917

Sådan blev 1y introduceret til levn, beretninger, erindringshistorie og formidling: De blev sendt på jagt i Halsnæs, for at dokumentere levn og bagefter formidle det til resten af klassen. Det blev bl.a. til kalkmalerier, Lynæs havn, Knud Rasmussens hus, en Fender Precision bas og meget mere. Historielærer Katrine er imponeret over 1y’s gode fortællinger.

/KB

Handel stationen i Kap York, Thule.

Fra Grønland til Hundested og tilbage i igen.

Hvad var Knud Rasmussens inspiration og drivkraft til de mange polarekspeditioner?

Et kort historiske portræt af polarfaren Knud Rasmussen Af Herluf B. Nikolajsen

Når man står oppe på de nordsjællandske klinter en blæsende og kold januar morgen, forstå Jeg en mands fascination af naturens vilde kræfter. Sammenligningen mellem Grønland og Sjælland er måske lidt lang og flosset, men klinter som rejser sig højt over havet, er et bevis på hvor mange kræfter naturen har og hvis man ikke havde lavet naturbeskyttelse, ville vind og vejr erodere støre bider af klinter hvert år, så der ikke ville går lang tid før Knuds hus, som ligger i første række ville styrte i havet.

En mand som Knud Rasmussen som er født på Grønland (Jakobshavn 7. juni 1879) må den danske vinter havde været mild og rar. Knud boede og gik i skole i Jacobshavn til han var 12 år og i denne tid nået at bliver meget interesseret i Grøns kultur og sprog som han mødte gennem hans Grønlandske venner. Han lærte også at håndtere hundeslæde, vagtvåben og kajak. Disse kompetencer fik stor betydning for han senere ekspeditioner. I 1981 tager Knud til København for at færdiggøre skolen. Kontrasten mellem København og Grønland er stor og Knud flader aldrig rigtig til, men det lykkes ham at færdig gjorde studentereksamen i 1898. I 1900 tager Knud en rejser til Island med forfatteren Ludvig Mylius-Erichsen og de to mænd begyndte at planlægge en ekspedition til Grønland. Så I 1902 rejste Knud Rasmussen for første gang i ti år tilbage til Grønland, som en del af Den danske litterære Grønlands-Ekspedition (1902-1904) sammen med Mylius-Eriksen. På rejser kommer de to til de sagnomspundne polareskimoer i det nordligste Vestgrønland. Selve formålet med ekspeditionen var at beskrive Grønland og befolkningen fra en folkloristisk og kunstnerisk synsvinkel.

På rejsen langs kysten fra Upernavik nordpå til Kap York, omkring ved Thule, fik Knud Rasmussen masser tid og lejlighed til at vise både sin udholdenhed og praktiske færdigheder med slæder og hunde. Med på rejsen var også kunstmaleren Harald Moltke, der malet en masse kunstværk, hvor en stor del kan se i Knud Rasmussen hus.

På denne ekspedition fik Knud Rasmussen til at lave en handel station. Så i 1910 grundlagde han den i Kap York. 

Den var opført for at de lokal kunne komme og sælge deres skin og tilgængelige våben og forskellige slags forsyninger. Handel station som Knud dømte efter det antikke nordligste område Thule. Station bliver også base for alle de fremtidige Thule ekspeditioner. Knud Rasmussen fik bygget hus i Hundested 1917 og var ude på 7 Thule ekspeditioner frem til 1933. Den gang var Hundested ikke stort andet end et fiskerlav og var ikke sted man ville går ud fra at en anerkendt og berømte eventyr og videnskabsmand ville bor. I København var der universitetet som kunne givet ham et arbejdes plades og base når han var hjemme. Men jeg tror som man allerede kunne se da han var ung og studeret, at han ikke følte sig hjemme i storbyen med begrænset naturen og mange mennesker. Mange store eventyr i historien født i de civiliseret byer og området, de vokset så op og fik uddannelser og derpå fik vagt deres nysgerrighed. Knud Rasmussen er født i udkanten af verden og fra hel lille påvirket miljøet og historierne han førte.

Historie om stålvalseværket

Fender Precision Bass fra 1973

Hvorfor valgte jeg dette instrument?

Jeg har valgt at tage et billede af min bas, da lige præcis den model jeg har, er et meget historisk instrument, som jeg er helt beæret over at eje. P-bassen blev især brugt af John Deacon fra det britiske band Queen og mange andre musikere. Den 48 år gamle bas har jeg fået foræret af min far her i sommers. Han købte selv bassen da han var 18 år i 1980’erne. Han spillede bas i band da han var ung, men de sidste 20 år er den næsten ikke blevet rørt, da den har været gemt væk i en kasse. Det var først da jeg i sommers fik overtalt min far til at få shinet bassen lidt op, at den er begyndt at blive spillet på igen.

Historie om Fender Precision Bassen

P-bassen blev først lavet i 1951. Dens prototype var designet i 1950 af Leo Fender. Det var den første bas, der fik en bred opmærksomhed og den forbliver blandt de bedst sælgende og mest efterlignede elektriske bas. Selve bassen er af solidt træ med 2 humbucker pickups.

Den klassiske elektriske bas var et stort og meget tungt instrument. Det var meget svært at transportere sådan et instrument rundt i forhold til andre instrumenter. Den klassiske bas var også begyndt at blive svær at høre i bands med instrumenter der går igennem forstærkere og effekter. Precision Bassen blev skabt for at løse disse problemer.

Fender bassen

Elevernes egne ord

"Jeg synes, det er rigtigt fedt at være elev på FVGH. Der er plads til alle og mulighederne for udvikling er uendelige."

"Det er en hyggelig og spændende oplevelse at være elev på FVGH. Jeg har lært meget siden jeg startede og føler jeg kan komme langt her."

"Jeg er super glad for at gå på FVGH, fordi der er en masse elevaktiviteter som man kan deltage i, og man får mange nye venskaber."

"FVGH er et rigtigt socialt sted med en masse skønne mennesker. Der er et kæmpe sammenhold blandt alle."

"At være HF-elev på FVGH er spændende og udfordrende med mange muligheder for personlig og faglig udvikling"

"FVGH er et mindre gymnasium og derfor kender man hurtigt stedet og menneskerne"

"På FVGH er der højt humør og en rigtig god stemning. Der er plads til alle og alle bliver hørt."

"FVGH har nogle fantastiske arrangementer og lærerne er super gode til at få alle med."

"Jeg synes at FVGH er et dejligt gymnasium med nogle rigtigt gode lærere der laver god undervisning."

"Jeg nyder at stå op hver morgen med tanken om at tage i skole på grund af den gode stemning på FVGH."