Innovation på FVGH
INNOVATION PÅ FVGH
På FVGH arbejdes der med innovation i alle fag med udgangspunkt i innovationshjulet og KIE-modellen. Husk at indføre i undervisningsbeskrivelsen, hvis I har arbejdet innovativt (brug gerne de nedenfor nævnte begreber fra KIE-modellen og Innovationshjulet)
I læreplanen for SRP står, at hvis studieretningsprojektet omfatter innovation, skal eleverne kunne udvikle og vurdere innovative løsningsforslag. For at sikre disse kompetencer hos eleverne gennemføres der på FVGH et innovations-forløb i 2.g i forbindelse med studieturen. Forløbet er kort beskrevet her:
Studieturen som innovationsforløb:
Studietursfaget/studieretningsfaget og/eller A-niveau fag med skriftlighed:
Definition: Innovation er nytænkende og løsningsorienteret kreativitet, der skaber læring og faglig værdi og realiseres til gavn for andre og dig selv.
Studieturslærerne skemalægges med et modul inden turen, skemalægges med et modul til opsamling og planlægning af ferniseringscaféen sammen med dansklæreren – og både studieturslærere og dansklærere deltager i ferniseringscaféen (st-modul).
Det betyder, at rejsefagene kun betaler med 4 moduler til selve studieturen – men i alt med hver 5 moduler.
Forud for turen: Det kreative læringsrum
- Op til studieturen arbejder dansk-lærerne med klassen om nyhedsformidling og herunder fortællende journalistik. Efter turen skal eleverne skrive en artikel/et formidlingsprodukt i stilen fortællende journalistik, om det faglige udbytte af turen.
- Studieturslærerne arbejder i modulet forud for rejsen med innovationsparathed = Faglig viden om destinationen: Hvad skal vi lære – og hvorfor her?
- I samme modul er der: Idéudvikling fra elevside: Hvad er det du vil undersøge og finde løsning på, på din studietursdestination:
- Hvordan kan vi lære det, som vi skal på destinationen?
- Diskuter i fællesskab jeres forskellige idéer.
På turen: Det innovative rum
- Tænk over: Værdiskabelsen: Hvad får jeg og andre ud af den læring vi opnår på turen?
- Hvilken ny viden får jeg, som jeg ikke ville få derhjemme?
- Hvad overrasker mig på destinationen og i oplevelsen? Hvad havde jeg ikke tænkt over, at jeg kunne lære på turen?
- Dette formidles i den skriftlige artikel, som udarbejdes i dansk efter turen.
Efter turen: Det entreprenante rum
- Hvordan formidler jeg den læring jeg har opnået i det kreative og det innovative rum til en artikel og fernisering.
- Produktet skrives og afleveres som en skriftlig aflevering i dansk. Artiklerne vil indeholde billeder og kan også, med fordel, samles til en lille bog med klassens produkter.
- Produktet formidles også ved en ’ferniserings-café’, som skemalægges 2-3 uger efter hjemkomst, hvor elever, dansklærere og studieturslærere deltager. Her kan alle læse om hinandens studieture.
- Efter formidlingen: Hvad fik du undersøgt og hvilken løsning har du fundet?
- Hvad fik målgruppen ud af formidlingen (studieturslærerne samler op).
Forløbet er udviklet på baggrund af:
- Christensen, Maybrit og Funch-Jensen, Irmelin: Innovationshjulet Innovation i alle fag, Systime 2017
- Funch-Jensen, Irmelin og Kromann-Andersen, Ebbe: KIE-modellen – innovativ undervisning i gymnasierne. Erhvervsskolernes Forlag 2009
Det er uddybet yderligere i vejledningen for SRP, hvor der står følgende: Det er en mulighed, men ikke et krav, at studieretningsprojektet kan indeholde innovation. Der skal også i studieretningsprojekter, der omfatter innovation, foreligge et afsluttende, skriftligt produkt, som fagligt dokumenterer arbejdet.
Kravene til dette det skriftlige produkt er grundlæggende de samme som til studieretningsprojekter uden innovation. I et studieretningsprojekt med innovation vil udgangspunktet være, at eleven udvikler en løsning på et konkret/autentisk problem.
Det vil derfor være naturligt, at elevens problemformulering og den stillede opgaveformulering lægger op til, at eleven skal undersøge et problem og udarbejde og vurdere et innovativt løsningsforslag. Ved et innovativt løsningsforslag forstås, at forslaget har værdi for andre og tilfører den konkrete sammenhæng noget nyt. Forslaget behøver ikke at være nyt i absolut forstand, men skal bidrage med noget nyt i den konkrete sammenhæng. En eksisterende løsning fra en anden sammenhæng kan således tilføre et uløst problem noget nyt i den undersøgte sammenhæng.
Innovationskompetencer:
Kreativitetskompetence
Samarbejdskompetence
Handlekompetence
Formidlingskompetence