Innovationsprojekt om ny genteknologi på højt niveau
2a og 2x har arbejdet med innovationsprojekt i biologi om den ny genteknologi CRISPR/CAS9 og hvordan denne kan anvendes i fremtiden
CRISPR/ CAS9 er en helt ny gensplejsningsteknik, den er billig, den er hurtig og den er nem. Med denne metode kan man udtage- og/eller indsætte gener, helt som vi mennesker måtte ønske det. Denne nye teknik vil unge mennesker i fremtiden skulle forholde sig til - det bliver på et eller andet tidspunkt deres hverdag. Biologilærer Ulla Rasmussen havde et ønske om, at de skulle kende til denne ”fremtidige” gensplejsningsteknik. Da gensplejsning er et spørgsmål om teknik - kort og godt: hvad kan vi, fik grupperne en fodlænke der hed: VI KAN - MEN SKAL VI? Er det i orden, at vi mennesker gør det, vi kan? Eleverne har brugt Etisk Råds hjemmeside, og haft indgående diskussioner om, hvorvidt vi som mennesker skal blande os i evolutionen - hvilke risici og mulige konsekvenser er der?
Klasserne har arbejdet i grupper med en valgt organisme og skrevet fine, spændende artikler bl.a. om ønskebørn - en desginet generation, om organdonationer fra grise til mennesker og om brug af landbrugsafgrøder som er gensplejset til de kommende klimaændringer. Det var en stor mundfuld for eleverne, da stoffet er fagligt svært og kompliceret, men biologilærer Ulla Rasmussen er stolt af elevernes formåen og de gode artikler; "Det arbejde, de to klasser har præsteret, og under de omstændigheder (Corona-krisen), ligger langt over mine forventninger"
/UR
Læs de interessante artikler her:
Ønskebørn eller ønsketænkning - af Rasmus
Ønskebørn, en designet generation - af Marina, Cecilia, Emma, Isabella
Er desginerbørn fremtiden? - af Ida, Asta, Signe og Clara
Embryonale stamceller: Ønskebørn - af Kira, Nikolaj og Alexander
Ændring af dyreracers egenskaber - til fordel for menneskeheden? - af Sara, Anna, Anton
Hvordan ser dit drømmebarn ud - af Andrea
Embryonale stamceller - af Rauna
Ændring af dyreracer - af Vena, Mikas, Filip og Laura
Ændring af dyreracer - til fordel for menneskeheden? - af Hamza, Magnus, Aleksander
CRISPR på planter - af Ulrikke, Christian, Kasper
Kan genteknologi redde menneskeliv? - af Christina, Camilla, Sara