Frederiksværk Gymnasium og HF

Besøg fra Grænselandet

Kulturmøde

Torsdag 24.3. kom 9 elevambassadører fra Grænselandet på besøg hos vores 1.g og 2.g tyskelever. De var ankommet allerede onsdag aften, hvor de fik en byrundtur, spiste aftensmad på skolen og hyggede sammen med de danske elever, før de gik hjem og overnattede hos deres værter fra 2.g-holdene.
Programmet torsdag bestod først af en introduktion til forholdet mellem tyskere og danskere i Grænselandet ved Gunvor Vestergaard fra Grænseforeningen: I historiens løb har Slesvig-Holsten været en del af skiftevis Tyskland og Danmark, og det har sat sit præg på befolkningen. De slesvigske krige og verdenskrigene har flyttet grænser og skabt mindretal i både Danmark og Tyskland, som undertiden har følt sig diskrimineret af den anden part.
Heldigvis er tiderne skiftet, og takket være bl.a. København- og Bonnerklæringen fra 1955 og det tætte EU-samarbejde med Schengenaftalen lever tyskerne og danskerne i fredelig sameksistens i området i dag. Hver enkelt har ret til at definere, om han/hun føler sig tysk eller dansk, og der er ikke nogen myndigheder, der kan blande sig i det. Besøget i dag var et bevis på dette. Flere af de tosprogede elever fra Grænselandet fortalte, at de føler sig både tyske og danske og ser fordele i at tilhøre to kulturer. Ved hjælp af forskellige materialer som quiz- og bytkort, spørgsmålsark om indfødsret mm. kom de i livlig dialog med vores 1.og 2.g- elever og fik talt om traditioner og fordomme på kryds og tværs på både dansk og tysk.
Vi ser frem til et fortsat samarbejde med Grænseforeningen, DGN (Deutsches Gymnasium Nordschleswig) og Duborgskolen!

/tysklærerne
 

Elevernes egne ord

"Det er megafedt at gå på FVGH. Det er altid en spændende dag med masser af fantastisk undervisning og de bedste kammerater."

"Det bedste ved FVGH er de gode lærere og det faglige niveau"

"FVGH er et trygt og fedt sted med plads til alle"

"FVGH et trygt, lærerigt, sjovt og mega fedt sted at være hver dag. Både elever og lærere er tolerante mennesker"

"FVGH er en dejlig skole med god stemning, høj faglighed og masser af søde mennesker"

"På FVGH er der et roligt og trygt miljø. Skolen har plads til alle og undervisningen er i top!"

"Her er alle velkommen og her er smil!"