Talentudvikling er en stor succes
Eleverne har rige muligheder for faglige udfordringer efter skoletid og der er noget for enhver smag
FVGH samarbejder med både Københavns Universitet ”Projekt Forskerspire”, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) samt TCC i Kina om at give elever, der ønsker det, ekstra faglige udfordrninger. Desuden tilbydes Master Class i en række fag, herunder dansk i ”FORFATTERSKOLE FVGH” og kinesisk i det nyoprettede ’Confucius Classroom’. Alle elever er velkommen til at deltage i den årlige og prestigefyldte musical. Så der er noget for enhver smag.
Syv forskerspirer ud af 100 på landsplan
D. 10. januar blev syv ”forskerspirer” hyldet ved gymnasiets morgensamling med diplomoverrækkelse og blomster af den nyudnævnte rektor, Peter Brink Thomsen og projektkoordinator, Lisbeth Haulrig, da de - sammen med under 100 andre gymnasieelever på landsplan - har gennemført Projekt Forskerspirer, som er et tilbud fra Københavns Universitet og Århus Universitet til gymnasieelever om at »tage forskud på fremtiden« og målrettet kaste sig ud i de arbejdsprocesser, de senere kan komme ud for under og efter et universitetsstudie.
Vores elever har i år forsket i følgende emner:
Sylvester Damsted: Hooligans og håndboldfans.
Sandra Strøm Hansen: Plastics påvirkning på planter, forslag til fremtidens miljørigtige emballage.
Ulrik Schjerbeck: Altruisme - nudging ved hjælp af farver i det offentlige rum.
Siqi Mai Pedersen: Mindfulnes i hverdagen.
Kian Latifi Yaghin: Plasma og druer.
Helena Trap: Shh..fra uro til ro i undervisningen i folkeskolen
Malou Liv Enevoldsen: Medicins påvirkning på tand- og mundsundheden.
- Det bliver spændende at følge, om forskerspirernes frø vil fortsætte med at gro på elevernes videregående uddannelser i fremtiden!
Master-Matematik
Hvert skoleår oprettes nye, spændende Master Classes på FVGH. Som noget nyt, er skolen i år tilknyttet et tilbud fra Danmarks Tekniske Universitet i matematik, der løber over et år, fra nytår i 2.g til november i 3.g. Omfanget er 7 moduler og en projektdag på DTU i foråret, samt et tilsvarende forløb i efteråret.
Der arbejdes med nogle af de samme emner som ingeniørstuderende møder på 1. år af studiet, men tilpasset elevernes matematikfaglige forudsætninger og arbejdsformen vil minde om arbejdsformen i matematik på ingeniørstudiet. Deltagelse giver eleverne mulighed for at blive fagligt klædt på til at skrive SRP (Studieretningsprojekt i 3.g) i matematik indenfor emner, som ellers ikke ville være muligt.
”Udover det faglige, giver deltagelse en fordel for eleverne ved ansøgning om optagelse på DTU. Der er pt. 14 tilmeldte elever og mange af dem overvejer ingeniør-studiet efter endt studentereksamen”, fortæller lektor i matematik, Claus Eskildsen.
English Master Class
I år er der også fuld gang i English Master Class. Nicoline Ever-Midjord fra 3.b fortæller, at de læser en ny bog til hvert møde, ligesom i en bogklub. Når de mødes, diskuteres bogen, bl.a. dens handling, personer og hvad eleverne synes om den. Holdets lærer, Inge Høyer, starter ofte timen med noget baggrundsviden, hvilket giver et bedre indblik i bogen, de har læst. English Master Class giver også rig mulighed for taletid, da det hele foregår på engelsk.
"Vi bliver udfordret på en god måde og det gør slet intet, hvis man leder efter et ord, da alle er gode til at hjælpe hinanden. Alt i alt er det et super hyggeligt hold."
FORFATTERSKOLEN FVGH
På "FORFATTERSKOLEN FVGH" går 13 meget aktive elever, som hver 2. uge mødes om eftermiddagen og bliver undervist i en række skriveteknikker, ligesom de arbejder med egne eksperimenter og plots. Forfatterskoleeleverne får gennem forløbet en større sproglig bevidsthed, både når det gælder andres produktioner og når det gælder den individuelle og personlige udtryksform.
For øjeblikket skriver hele holdet på en kollektivroman, og en del af deres produktion planlægges at blive udgivet i et større forum. Forfatterskoleeleverne modtager sammen med deres afsluttende eksamensbevis et diplom for gennemførelse af kurset.
Flere spændende Master Classes er på vej!
Lær Kinesisk – og få guld-diplom!
FVGH har et mangeårigt samarbejde og udveksling med TCC/Tianjin College of Commerce i Kina. Som noget nyt tilbydes ’Confucius Classroom’: to måneders undervisning i kinesisk sprog og kultur af en kinesisk gæstelærer fra vores partnerskole TCC. Deltagelse i denne undervisning belønnes med et diplom, der vedlægges studentereksamensbeviset. I de kommende år vil det være muligt at opnå bronze-, sølv- eller guld-diplom afhængig af det antal år, man har fulgt denne undervisning!
Kina-samarbejdet består desuden af årlige studieture til Kina med indkvartering på TCCs campus (siden 2001), udvekslingsophold af 3 måneders varighed på TCC for vores studenter. Ved denne deltagelse opnås et officielt diplom fra TCC samt merit til de videregående uddannelser gennem udfyldt og stemplet KOT-skema. Til de kinesiske studerende fra TCC tilbydes sommerskole af en måneds varighed med delvis privat indkvartering hos elever fra FVGH. Dette giver en enestående, gensidig mulighed for sprog- og kulturudveksling.
" Mange personlige venskaber og kontakter er blevet etableret ad denne vej "
Gymnasiets flagskib - Den årlige musical
"At lave musical giver et helt specielt sammenhold blandt eleverne på tværs af hele skolen – uanset årgang og studieretning. Det binder eleverne sammen og skaber nye venskaber. Det er skolens største fælles arrangement. Alle kan deltage, om det er på scenen eller bag scenen. Holdånden er fantastisk. Jeg har aldrig set noget lignende."
Musicals har en helt speciel status på FVGH og er med til at gøre os til et helt unikt gymnasium.
I 1991 havde den første musical premiere på Frederiksværk Gymnasium og HF. Musicalen var My Fair Lady og den blev opført i gymnastiksalen – men allerede året efter blev der indgået en aftale med det lokale kulturhus Gjethuset, om at opføre musicals på deres store scene til glæde for hele byen. Siden 1992 der er blevet opført 28 musicals i Gjethuset med en masse elever og lærere fra FVGH.
I august afsløres det ved en morgensamling i kantinen, hvad årets musical skal være og hvordan man tilmelder sig. Herefter melder man sig til audition, hvis man ønsker en rolle eller en plads i vokalensemblet eller orkestret. Der er også brug for gode kræfter på alle de andre poster, såsom lyd, lys, scenografi, kostumer, make-up, regissør, billetsælger, PR-medarbejder osv.
I mange år var Jesper Grove Jørgensen kapelmester og tovholder for musicalen. Han blev afløst af Henrik Friis Madsen, som fungerede som kapelmester indtil Jens Grønlund overtog.
Jens Grønlund fortæller, at musicalen er skolens flagskib og skolens helt store prestigeprojekt. Eleverne og lærerne elsker det og bruger gerne alt deres tid på det i en periode. Mange elever vælger at gå på FVGH, på grund af skolens årlige musicals. Det er også en af grundende til, at der bliver der lagt så meget tid og arbejde i musicallen. Men når det så er sagt, så er det alt arbejdet og tiden det hele værd, når man til sidst ser det gå op i højere enhed.
Sofie Folkman, som var med i vokalensemblet i musicalen ”Hairspray” i 2019 fortæller; "Det var en fed oplevelse at stå på den scene, det er en oplevelse jeg vil gemme i min sjæl”.
Alle elever på STX og HF kan være med i musicalen uanset årgang, studieretning osv.
"Onsdag aften. Endelig. Lyset bliver dæmpet og publikum falder til ro…helt stille og så ORKESTRET! Boom, første sang er på og åbner musicalen med et brag. Sommerfuglene der fløj rundt inde i min mave, samler sig til en lille glædeskulge i toppen af brystkassen, som springer ud, da jeg går ind på scenen. Nu er vi i gang!"
Som man kan se, er der rige muligheder for at udfolde sine talenter og ”nørde” med spændende projekter i alle afskygninger på Frederiksværk Gymnasium & HF.