Frederiksværk Gymnasium og HF

Oldtidskundskab

Faktaboks

Billedet er en illustration af Paideia, den sokratiske opdragelsesform, hvor fokus er på eleven i stedet for på læreren, og hvor eleven skal løftes mod erkendelsen.

Oldtidskundskab er faget hvor alting samler sig. På FVGH ligger oldtidskundskab i 3.g (obligatorisk c-fag på stx), samtidig med religion, da disse to fag på mange måder hænger sammen og man tilstræber at arbejde tværfagligt mindst en gang i løbet af året.

Oldtidskundskab præsenterer dig for den europæiske kulturs vugge, nemlig den antikke verden i Grækenland og Rom.

Du skal læse tekster, se film og kigge på billeder indenfor 5 felter, i dette fag kaldet søjler. Bl.a. vil du møde verdens første rapper, nemlig sangeren/rhapsoden Homer, du skal læse dramaer, fx om den stakkels Ødipus, der kommer til at gifte sig med sin mor og dræbe sin far, fordi guderne vil det sådan - eller den frygtløse Medea, der for at tage den ultimative hævn over sin utro mand, dræber sine to sønner. Dernæst vil du komme til at møde de gamle antikke filosoffer, som Platon, Sokrates og Aristoteles - og muligvis den store persiske konge Xerxes, som kæmpede mod de 300 spartanske helte i slaget ved Thermopylæ. Og så kan du juble med den første marathonløber, der overbringer det glædelige budskab om den græske sejr på Marathonsletten over den persiske overmagt. Desuden skal du se på smukke klassiske statuer og/eller krukker, møde de græske guder i deres templer, følge Alexander d. Store, når han lader det meste af den kendte verden underkaste sig, for ikke at glemme: se det romerske emperium brede sig.

Al dette bliver selvfølgeligt illustreret igennem forskellige medier - også de allermest moderne, som fx screencasts, dramatiseringer etc., så computere er ofte i brug - alt materiale skal nemlig perspektiveres til en efterantik periode og mindst et forløb vil tage udgangspunkt i en moderne problematik.

Så glæd dig til at lære antikken, og måske dig selv, meget bedre at kende…

Læs mere om faglige mål og indhold på Undervisningsministeriets hjemmeside.

Elevernes egne ord

"FVGH er et sted, hvor der er plads til alle, undervisningen er god og her er rart at gå"

"På FVGH er der et roligt og trygt miljø. Skolen har plads til alle og undervisningen er i top!"

"Her er alle velkommen og her er smil!"

"Det gode ved FVGH er helt klart sammenholdet og kammeratskabet. Lærerne og lektionerne er også i top! "

"FVGH er et dejligt sted at være. Lærerne tager hånd om alle eleverne. "

"Det gode ved FVGH er helt klart sammenholdet og kammeratskabet. Lærerne og lektionerne er også i top!"

"Det bedste ved FVGH er de nye venskaber på tværs af klasserne "

"Studievejlederne er gode til at vejlede os til, hvilken studieretning, der er bedst for os og forberede os på, hvad der venter efter gymnasiet "

"Det bedste ved FVGH er den strukturerede undervisning"

"FVGH er en dejlig skole med unge fra forskellige miljøer. Det bliver altid til spændende og sjove - samtidigt lærerige timer. "