Frederiksværk Gymnasium og HF

Retorik

Retorik – Magtens sprog og sprogets magt

Hvordan overbeviser og påvirker politikere os borgere om, hvem der skal sidde ved magten? Hvordan overtaler man egentlig sine forældre til ting, de slet ikke er enige med dig i? Findes der nogle særlige evner, der kunne sætte dig i stand til at vinde flere diskussioner med dine venner?

Hvordan formidler man svær naturvidenskabelig viden, så almindelige mennesker kan forstå det?

Findes der et fag i skolen, der handler om sprogets sorte magi og overbevisende kraft? Et fag, hvor man bliver trænet i at kommunikere og argumentere, så andre mennesker spidser ører og lader sig overbevise? Et fag, hvor man lærer at gennemskue, hvordan politikere, magthavere og firmaer manipulerer med os for deres egen vindings skyld?

Svaret er heldigvis ja! Faget hedder nemlig retorik. Og det er slet ikke noget nyt fag – det er faktisk verdens første skolefag med en viden, der stammer helt tilbage fra oldtidens Grækenland.

Retorik er både et teoretisk og et praktisk fag: Du arbejder både teoretisk med at gennemskue, analysere og kritisere andres kommunikation, og du arbejder praktisk med selv at blive en skarp, strategisk kommunikatør.

Retorik er både et mundtligt og et skriftligt fag: Du bliver trænet i skriftlig og mundtlig kommunikation og får konkrete teknikker til fx at skrive læserbreve og debatindlæg og til at holde taler og faglige oplæg.

Faget vil styrke dig i at kunne deltage i den offentlige debat i samfundet, i at gå til mundtlig og skriftlig eksamen, skrive jobansøgninger og i det hele taget at få en stemme, som andre mennesker lytter til. I retorik er det dine personlige holdninger, dine erfaringer, din viden og dine kommunikative evner, der er i centrum.

SE VIDEOHILSEN FRA RETORIKPROFESSOR LISA VILLADSEN - KLIK HER!

Elevernes egne ord

"På FVGH er der højt humør og en rigtig god stemning. Der er plads til alle og alle bliver hørt."

"FVGH har nogle fantastiske arrangementer og lærerne er super gode til at få alle med."

"Jeg synes at FVGH er et dejligt gymnasium med nogle rigtigt gode lærere der laver god undervisning."

"Jeg nyder at stå op hver morgen med tanken om at tage i skole på grund af den gode stemning på FVGH."

"Jeg nyder dagene på FVGH. Fra mandag til fredag sker der altid noget nyt og spændende."

"FVGH er et trygt sted at være. Her er åbent for mange fælleskaber."

"Skolen er et dejligt sted at være, vi kender allesammen hinanden på kryds og tværs af årgangene. Det gør også at alle føler sig velkommen."

"Man bliver udfordret med mange nye opgaver, men lærerne er søde og hjælpsomme, og står klar til at hjælpe"

"Man kan være sig selv og det bliver accepteret. Det er det, der er fedt ved FVGH."

"Jeg synes, det er dejligt, at vi har sådan et godt sammenhold. Alle kender og kan lide hinanden. Vi har nogle fantastiske lærere på skolen."